A Tasarim MimarlikAli Osman Öztürkآثار معماری جهانآنکارابرج هاترکیهتکمیل شدهدفاترکاربریمراکز تجاریمرکز خریدمعمارانموقعیت مکانیوضعیت

مرکز زندگی جدید Atakule

A Tasarim Mimarlik

نکات برگزیده مطلب
  • Atakule Yeni Yaşam Merkezinin proje açıklaması
  • Kulenin aşılanması
  • مشخصات پروژه مرکز زندگی جدید Atakule
  • ایمن سازی برج

مرکز زندگی جدید Atakule
معمار:
A Tasarim Mimarlik

موقعیت: ترکیه، آنکارا
وضیعت: تکمیل شده
کاربری: تجاری
مساحت: ۴۷۸۰۰.۰ متر مربع
تاریخ ساخت: ۲۰۱۸
معمار اصلی: Ali Osman Öztürk

همکاران طراحی: Eser Yılmaz, Canan Karakaya, Süreyya Atalay, Burcu Şenal, Cenk Erkoçoğlu, Tuğberk Cem Kuranel, Güray Tekin, Bülent Karakaya, Öznur Yıldız, Mehmet Güner
کارفرما: Atakule GYO
طراحی برج موجود: Ragıp Buluç
سازه: Yüksek Proje
مکانیک:
Metta Engineering

الکتریک:Akay Engineering
منظر: Dalokay Design Studio
مشاور نما: Priedemann Building Envelope Consultants- Kaan Kuran
آکوستیک: Mezzo Studio- Prof. Dr.Mehmet Çalışkan
مشاور نورپردازی: NA Architectural Lighting Design and Consultancy- Nergiz Arifoğlu
همکاران: Cem Saraçlar Alper Güldemet E.Hazal Türkyılmaz Bilgiç Proge Engineering
عکاس: Tasarim Mimarlık Archive and Fethi Mağara


Atakule Yeni Yaşam Merkezi
Atakule Yeni Yaşam Merkezi

مشخصات پروژه مرکز زندگی جدید Atakule

نقطه عطفی که شباهت آنکارا را تعریف می کند ، Atakule است. این پروژه در مورد رستاخیز ATAKULE است. در حال قدم زدن در بالاترین قله ی شهر در Çankaya ، در نوک جنوبی بلوار آتاتورک ، که یکی از محورهای مهم برنامه جانسن (۱۹۲۸-۱۹۳۲) است ، ATAKULE از دیرباز با شهر آنکارا مشخص شده است. این برج در یک رفراندوم تعمید شد که مردم به نام آن پس از بنیانگذار و اولین رئیس جمهور جمهوری ، آتاتورک رای دادند. از این رو نام Atakule است.

هنگامی که اولین مرکز خرید پایتخت افتتاح شد ، ناگهان به محلی برای افراد محلی و بازدید کنندگان تبدیل شد. سپس ، برج نتوانست فقط با تمام آنچه در اطراف آن تغییر می کرد ، قدم بگذارد. این مهمترین نگرانی ما هنگام اجرای پروژه بود. به دنبال احیای برج شهر هستیم ، در این پروژه ما فضاهای داخلی و خارجی را برای بازپس گیری جذابیت گذشته در نظر گرفتیم. فضاهایی برای پذیرایی از رویدادها و جشنواره های برجسته شهر طراحی شده است. با توجه به گرد هم آوردن مردم برای اهداف دیگری به جز خرید صرف از جمله فعالیت های اجتماعی و فرهنگی ، این برج به باغ های گیاه شناسی پیوست. دسترسی به وسیله نقلیه دوباره طراحی شده است.

ادامه مطلب
مرکز تحقیقات مخابرات ایران|علی حمیدی مقدم

ایمن سازی برج

اقدامات ویژه ای برای ایمن سازی برج انجام شد و بلوک پایه به عنوان بخشی از یک سیستم باربری جدید تنظیم شد. هدف نهایی ایجاد حس پیوستگی بین شافت داخلی که به سمت بالا با راهروها و تالارها می چرخید ، و پارک قدیمی است که به نوبه خود به یک تجربه مکانی غنی تبدیل می شود. تراس سقف برای رویدادهای اجتماعی و فرهنگی ترتیب داده شده بود. به عنوان بخشی از جریان یک طرفه ، یک خیابان داخلی برای اتصال دو راه نیز برای دسترسی یکپارچه وسیله نقلیه به اطراف برج طراحی شده است. پلازا به سمت ورودی اصلی تنظیم شده است. پیاده روها به صورت سفارشی طراحی شدند. نما با جزئیات روشنایی ویژه تزئین شده است. و پوسته بیرونی به عنوان “نمای رسانه ای” طراحی شده است.

آتاکوله در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸ در روز جشن گرامیداشت سالگرد تأسیس جمهوری مجدداً افتتاح شد. اکنون ، به زندگی دوباره خود ، آتاکوله از توده ها در مناسبت های اجتماعی و فرهنگی و همچنین ورود باغ های گیاه شناسی در بالای قله پایتخت استقبال می کند. امروز زندگی جدیدی در آتاکوله می شود. و برج بار دیگر ، به پرتویی در منظره شهری ، روز و شب تبدیل شده است.

ادامه مطلب
کابین مسکونی

ترجمه اختصاصی از تیم تحریریه آرکاو، هرگونه کپی برداری از این مطلب صرفا با ذکر منبع مجاز می باشد.

Atakule Yeni Yaşam Merkezi
mimar:
A Tasarim Mimarlik

konum: turkey, antakya
durum: Tamamlandı
kullanıcı: ticari
Alan: ۴۷۸۰۰ m²

yil: ۲۰۱۸
Baş Mimarlar :Ali Osman Öztürk

Tasarım takımı:  Eser Yılmaz, Canan Karakaya, Süreyya Atalay, Burcu Şenal, Cenk Erkoçoğlu, Tuğberk Cem Kuranel, Güray Tekin, Bülent Karakaya, Öznur Yıldız, Mehmet Güner
Müşteriler: Atakule GYO
Mevcut Kule Tasarımı :Ragıp Buluç
yapı :Yüksek Proje
Mekanik : Metta Mühendislik
Elektrik: Akay Mühendislik
peyzaj : Dalokay Tasarım Stüdyosu
Cephe Danışmanı: Priedemann Yapı Zarfı Danışmanı – Kaan Kuran
Akustik Danışmanı : Mezzo Atölyesi – Prof. Dr.Mehmet Çalışkan
Aydınlatma Danışmanı:  NA Mimari Aydınlatma Tasarım ve Danışmanlık – Nergiz Arifoğlu
İşbirlikçiler : Cem Saraçlar Alper Güldemet E.Hazal Türkyılmaz Bilgiç Proge Mühendisliği
fotoğrafçı: Tasarim Mimarlık Archive and Fethi Mağara

Atakule Yeni Yaşam Merkezi nin proje açıklaması

Ankara’nın silueti Atakule’yi tanımlayan bir dönüm noktası. Bu proje ATAKULE’nin dirilişi ile ilgili. Çankaya’daki kentin en yüksek zirvesinde yer alan, Jansen Planının (1928-1932) kritik eksenlerinden biri olan Atatürk Bulvarı’nın güney ucunda bulunan ATAKULE, uzun süredir Ankara şehri ile özdeşleştirildi. Kule, referandumda, insanlar kurucu ve Cumhuriyet’in ilk cumhurbaşkanı Atatürk’ün adında oy kullandığında vaftiz edildi; dolayısıyla Atakule adı.

ادامه مطلب
هتل و آپارتمان استوارت 100

Başkentin ilk alışveriş merkezi açıldığında aniden hem yerli halk hem de ziyaretçiler için cazibe merkezi haline geldi. O zaman, kule etrafındaki değişime ayak uyduramadı. Bu, projeyi ele alırken bizim temel endişemizdi. Kentin kulesini canlandırmak isteyen projemizde geçmişin cazibesini geri kazanmak için iç ve dış mekanları dahil ettik. Şehrin önde gelen etkinliklerini ve festivallerini barındıracak alanlar tasarlandı. İnsanları sosyal ve kültürel faaliyetler gibi alış veriş dışında bir amaç için bir araya getirmek amacıyla, kule Botanik Bahçeleri’ne bağlandı. Araca erişim yeniden tasarlandı.

Kulenin aşılanması

Kuleyi emniyete almak için özel önlemler alınmış ve temel blok yeni bir yük taşıma sisteminin bir parçası olarak yeniden düzenlenmiştir. Nihai hedef, iç şaft, yürüyüş yolları ve salonlarla yukarı doğru sürünen ve sırayla zengin bir mekansal deneyime dönüşecek olan eski park arasında bir süreklilik duygusu yaratmaktı. Çatı terası sosyal ve kültürel etkinlikler için düzenlenmiştir. Tek yönlü akışın bir parçası olarak, iki caddeyi birbirine bağlayan bir iç sokak, ayrıca kulenin etrafına sorunsuz araç erişimi için de tasarlandı. Meydan ana girişe doğru kuruldu. Kaldırımlar özel olarak tasarlandı. Cepheler özel aydınlatma detayları ile süslenmiştir. Dış kabuk ‘medya cephesi’ olarak tasarlandı.
Atakule, 29 Ekim 2018’de, Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümünü kutlayan kutlama günü yeniden açıldı.
Şimdi, Atakule hayata geri dönerken, hem kültürel hem de sosyal ortamlarda kitleleri ağırlıyor ve aynı zamanda başkentin en yüksek zirvesindeki Botanik Bahçelerine giriş yapıyor. Bugün, Atakule’de yeni bir yaşam sürüyor. Ve bir kez daha Kule, gece gündüz şehir manzarasında fener oldu.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 5 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا