تأليفاتمجلاتمجله علمی منظرمقالات

مجله علمی منظر شماره ۴۰ پاییز ۱۳۹۶

 مجله علمی منظر شماره ۴۰ پاییز ۱۳۹۶

فهرست مقالات در   نشریه علمی منظر شماره ۴۰

۱-منظر ایرانی: منظر مقهور | سید امیر منصوری
 
۲-جایگاه نشانه‌ها در تقویت حس مکان در باغ ایرانی | مهدی حقیقت بین
 
۳- گستره معنای منظر و مترادف‌های آن در زبان فارسی | سید امیر منصوری؛ فرنوش مخلص
 
۴- مراکز خرید در منظر شهر: سازنده یا تخریب‌کننده؟ | ناتالی لومقشان
 
۵- سنجش الگوی حضور مشترک در فضاهای نوین جمعی؛ (مورد پژوهی: مجتمع تجاری کوروش) | عباس آذری؛ ناصر براتی؛ مهدی میرمعینی
 
۶- مال‌، نمود امروزین فضای عمومی در تهران؟ | شهرزاد خادمی؛ سارا علی پور
 
۷- سرزندگی فضاهای پشتیبان در مراکز نوین تجاری | الهام نهاوندی؛ الهام ضابطیان؛ احمد پوراحمد؛ رضا خیرالدین
 
 
 

چکیده مقاله ۱ نشریه مجله علمی منظر شماره ۴۰

منظر ایرانی: منظر مقهور | سید امیر منصوری

سالیان دراز، این درختان پناهِ جوی آبی بوده‌اند که از سرچشمه محلات به سوی مزارع پایین‌دست روان بود. ردیفی از درختان، سایه خود را بی هیچ منت به جویی می‌بخشید تا بتواند امانت خود را بی‌کم‌وکاست به دست صاحبانش برساند.
 
 

چکیده مقاله ۲ مجله علمی منظر شماره ۴۰

جایگاه نشانه‌ها در تقویت حس مکان در باغ ایرانی | مهدی حقیقت بین

ظهور اسلام در ایران و سایر نقاط جهان، با پیام‌هایی مبنی‌بر برابری انسان‌ها ، آزادی عقیده و… همراه بود که به شدت مورد استقبال و پذیرش جوامع طبقاتی و تحت فشار آن دوران قرار گرفت. هنرمندان مسلمان به‌واسطه ‌این ایدئولوژی جدید، تحولی عظیم در هنر و معماری به وجود آوردند که بیشتر در مفاهیم، زبان و بیان، اصول و صفات و مرتبط ساختن هرچه بیشتر این مفاهیم با قرآن، دستورات اسلام و سنن پیامبر بوده است. مهم‌ترین مفهومی‌که با ورود اسلام باعث تحولی عظیم در باغ‌سازی شد، مفهوم بهشت است.
 
 
 

چکیده مقاله ۳ مجله علمی منظر شماره ۴۰

گستره معنای منظر و مترادف‌های آن در زبان فارسی | سید امیر منصوری؛ فرنوش مخلص

منظر از واژگان کهن و پرکاربردی است که در بستر اندیشه‌های گوناگون بر معانی مختلف دلالت دارد و در گذر زمان ظاهری متفاوت و با مفهومی واحد، کاربرد داشته است. تاریخ زبان‌شناسی و مردم‌شناسی ایران نشان‌گر آن است که آگاهی از منظر و تصور آن،  پیش از میلاد مسیح وجود داشته است. منظر، که در زبان فارسی معادل Landscape به کار برده می‌شود، یکی از جموعه واژه‌هایی است که با معانی مترادف از قرون اولیه اسلامی در منابع ایرانی کاربرد داشته. توجه به لایه‌های مختلف معنای منظر موجب ساخت مجموعه‌ای از واژه‌ها شده که از نظر ظاهری همه بر «تصویری در مقابل انسان» دلالت می‌کند. اما از جهت مفهومی معانی متفاوتی دارند. این واژه‌ها با سلسله مراتبی از تصویر خنثی و بدون حرکت در مقابل انسان آغاز می‌شود و تا معنایی پویا و وابسته به انسان و تصویر مقابل دامنه پیدا می‌کند. باغ ایرانی از هزاره اول پیش از میلاد، به مثابه منظر مصنوع که بازنمایی تفسیر شده طبیت است، وجود فرهنگ قدیم و غنی در خصوص منظر را تأیید می‌کند. این مقاله به بررسی سابقه مفاهیم مربوط به منظر در زبان فارسی و بازنمایی آن در تمدن ایران پرداخته است. 
 
 
دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)

ادامه مطلب
فصلنامه علمی-پژوهشی مطالعات شهر ایرانی شماره 28

چکیده مقاله ۴ مجله علمی منظر شماره ۴۰

مراکز خرید در منظر شهر: سازنده یا تخریب‌کننده؟ | ناتالی لومقشان

 مراکز خرید را امروزه می‌توان به عنوان یکی از تجهیزات شهری قلمداد کرد. تجهیزاتی که مهمترین ویژگی آنها «مکان» بودن آنهاست؛ در برخی جوامع کاربرد تولیدی و برای بعضی دیگر کاربرد مصرف دارند. با رجوع به پیشینه این مراکز خرید می‌توان ریشه فرهنگی شکل‌گیری آنها را در جریان مدرنیته جستجو کرد. جریانی که بخش‌های مختلف زندگی شهری را به صورت مجزا شکل داد. نخستین مراکز خرید در حومه شهرها شکل گرفتند و موجب جذب شهروندان نه‌تنها برای خرید و تفریح که برای سکونت به حومه شهرها شدند. نسل دوم به تدریج و با پیشرفت فناوری معماری خاص خود را به دست آوردند و تبدیل به سوژه‌های طراحی برای معماران شدند. 

 

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۵ مجله علمی منظر شماره ۴۰

سنجش الگوی حضور مشترک در فضاهای نوین جمعی؛ (مورد پژوهی: مجتمع تجاری کوروش) | عباس آذری؛ ناصر براتی؛ مهدی میرمعینی

در طول تاریخ، فضای شهری به عنوان مکان ملاقات در سطوح مختلف برای شهروندان عمل کرده است. در این مکان‌ها مردم با یکدیگر ملاقات می‌کردند، از اخبار مطلع می‌شدند و برای ازدواج برنامه‌ریزی می‌کردند. همچنین علاوه‌بر خرید و فروش کالا، هنرمندان خیابانی مردم را سرگرم می‌کردند. برگزاری مراسم مختلف و رویدادهای بزرگ و کوچک، خواندن اعلامیه‌ها به صورت عمومی، و پیگیری مجازات‌ها از دیگر رخدادهایی بود که در فضاهای شهری اتفاق می‌افتاد.

 

ادامه مطلب
مجله علمی منظر شماره 4 زمستان 1388 (3)

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۶

مال‌، نمود امروزین فضای عمومی در تهران؟ | شهرزاد خادمی؛ سارا علی پور

با رشد سریع شهرها، عدم مدیریت شهری کارآمد و حجم ساختمان‌سازی‌هایی که عموماً بدون در نظر گرفتن طرح‌های جامع و منظر شهری و با پرداخت هزینه‌هایی به شهرداری‌ها صورت می‌گیرد، شهرهای ما به فضاهای پر توده‌ای تبدیل‌شده است که تناسب توده و فضا در آنها کاملاً نادیده گرفته‌شده‌اند. از طرفی از بین رفتن فضاهای عمومی و مکث که محلی برای تجربه‌های جمعی و تمرین اجتماع‌پذیری و حتی تجربه حس مکان بود، باعث تغییر چهره و کالبد شهری به فضاهایی بدون کیفیت و صرفاً فیزیکی و خالی از روح شده است. این گسترش بی‌رویه که مصرف‌گرایی و حجم بالای تقاضا را می‌طلبد، باعث سمت‌گیری مراکز خرید به سمت مال‌ها و مگامال‌ها شد؛ فضایی که همواره محلی برای نقد پژوهشگران حوزه شهری و منتقدین معماری مدرن بوده است.

 

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۷

سرزندگی فضاهای پشتیبان در مراکز نوین تجاری | الهام نهاوندی؛ الهام ضابطیان؛ احمد پوراحمد؛ رضا خیرالدین

 فضاهای پشتیبان در مجتمع‌های تجاری (شهربازی، فودکورت و نظایر آن) ابتدا برای رونق‌بخشی به تجارت در این مراکز ایجاد شده بودند، اما رفته‌رفته تبدیل به مقاصد مستقیم برای فعالیت‌های انسانی شده‌اند. به این معنی که مراجعین بدون آنکه هدف خرید داشته باشند، به منظور گذاران اوقات فراغت، تعاملات اجتماعی و… به مراکز خرید مراجعه می‌کنند و در حقیقت نوعی فضای عمومی نوین در مراکز تجاری شکل می‌گیرد. به نظر می‌رسد دلیل اصلی این تغییر شکل، سرزندگی این فضاهاست. 

 

ادامه مطلب
فصلنامه علمی-پژوهشی آرمانشهر شماره 12 (2)

منبع: مجله علمی منظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 9 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا