تأليفاتمجلاتمجله علمی منظرمقالات

مجله علمی منظر شماره ۳۹ تابستان ۱۳۹۶

 مجله علمی منظر شماره ۳۹ تابستان ۱۳۹۶

فهرست مقالات در   نشریه علمی منظر شماره ۳۹

۱- وحدت طبیعت و معیشت | سید امیر منصوری
 
۲-بازشناسی مفهوم «آستانه» در باغ ایرانی | لیلا مدقالچی
 
۳- روایت نقشه‌ها از خیابان چهارباغ اصفهان | جمال الدین مهدی نژاد؛ سودابه قلی پور
 
۴- منظر صوتی مثبت در فضای شهری | عباس غفاری؛ محمود قلعه نویی؛ نسرین محسن حقیقی
 
۵- عوامل و موانع مشارکت کودکان در تشکیل فضای شهری | شهره عزتیان
 
۶- تجدید حیات شهری با رویکرد فرهنگی | ریحانه آقاملایی
 
۷- ریحانه آقاملایی | مریم چرخچیان
 
 
 

چکیده مقاله ۱ نشریه مجله علمی منظر شماره ۳۹

وحدت طبیعت و معیشت | سید امیر منصوری

آیین‌ها و شیوه‌های زندگی آدمیان در زمین، منظره‌هایی می‌آفریند که به چشم انسان‌های صاحب‌نظر قابل فهم است. سیر در زمین۱ و ملاحظه منظرهای خاص هر قوم که در بوم آنها پراکنده شده، منبعی پایان‌ناپذیر برای شناخت قلمداد می‌شود. این منظرها محصول تعامل عوامل متعدد محیطی، تاریخی، اقتصادی، اجتماعی، زیبایی‌شناسانه و … هستند.
 
 
 

چکیده مقاله ۲ مجله علمی منظر شماره ۳۹

بازشناسی مفهوم «آستانه» در باغ ایرانی | لیلا مدقالچی

در سال‌های اخیر، توجه به ابعاد معنایی در کنار ابعاد کالبدی مطرح بوده است؛ به‌ طوری‌که از نظر بسیاری از صاحب‌نظران، نادیده انگاشتن این ابعاد باعث کاهش کیفیت فضاهای زندگی شده است. یکی از مفاهیمی که در اغلب مواقع، وجود نگاه ساده‌انگارانه باعث فراموشی ابعاد معنایی آن شده، مفهوم «آستانه» است. «آستانه» به عنوان یک مفهوم یا تنها یک کالبد، می‌تواند طیف وسیعی از معانی مرتبط با فضا و مکان را در برگیرد، که بر حس حضور و ظهور تأثیر گذاشته و فضا را واجد کیفیت می‌کند. از این‌رو مقاله حاضر با هدف بازشناسی ابعاد مختلف معنایی و تجلی کالبدی «آستانه» در باغ ایرانی، خصیصه‌ها و ویژگی‌های آن را مورد مطالعه قرار داده است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و ابزار جمع‌آوری اطلاعات، کتابخانه‌ای بوده است. 
 
 
 

چکیده مقاله ۳ مجله علمی منظر شماره ۳۹

روایت نقشه‌ها از خیابان چهارباغ اصفهان | جمال الدین مهدی نژاد؛ سودابه قلی پور

خیابان (چهارباغ)های عریض و مستقیم، از جمله عناصر نمادین در تاریخ شهرسازی صفوی است که از عناصر اصلی توسعه و بهسازی شهرها در این عصر بوده‌اند. خیابان چهارباغ اصفهان توسط دوگونه کاخ شاهی، دروازه دولت و باغ هزارجریب را به هم پیوند می‌داده است. خیابان چهارباغ عباسی بین دروازه دولت و سی‌و‌سه‌ پل در زمان شاه عباس اول احداث شده است.
 
 
دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)

ادامه مطلب
مجله علمی پژوهشی مطالعات معماری ایران شماره 5

چکیده مقاله ۴ مجله علمی منظر شماره ۳۹

منظر صوتی مثبت در فضای شهری | عباس غفاری؛ محمود قلعه نویی؛ نسرین محسن حقیقی

در حال حاضر صوت و منظر صوتی به‌ عنوان بخش قابل ‌توجهی از منظر شهری، در طراحی و برنامه‌ریزی شهری نادیده گرفته می‌شود. این در حالی است که شهرهای امروزی با سرعت فزاینده‌ای در حال گسترش هستند و به‌ تبع آن، ظهور پدیده‌ ترافیک و سایر عوامل آلاینده‌ صوتی محیطی، منظری آشفته به وجود می‌آورد. جهت نیل به فضاهایی با کیفیت شنیداری بالا و خوشایند، نیاز است به این موضوع پرداخته شود. در مقاله حاضر شناخت و بررسی کاملی از مفهوم، ابعاد و عوامل مؤثر بر منظر صوتی و روش‌های بررسی آن انجام شده است. روش تبیین‌شده توسط نگارندگان جهت طراحی و بازطراحی منظر صوتی خوشایند در فضاهای شهری، نتیجه بررسی و مطالعات گسترده در حوزه مورد نظر است. جهت طراحی منظر صوتی مثبت، پنج گام کلیدی آورده شده است. یک طراحی جامع مستلزم طی کردن هر پنج گام به ‌صورت توأمان است.

 

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۵ مجله علمی منظر شماره ۳۹

عوامل و موانع مشارکت کودکان در تشکیل فضای شهری | شهره عزتیان

مشارکت همکارانه کودکان با تصویب قوانین حقوق کودک و محور قرار گرفتن حقوق شهروندی آنان از دهۀ ۱۹۸۰ مورد توجه طراحان و برنامه‌ریزان شهری قرار گرفته است. مشارکت در فرایند طراحی فضاهای شهری به کودکان اجازه می‌دهد در ایجاد فضاهای زندگی خود سهیم باشند و محیط پیرامونشان را متناسب با ایده‌ها و نظرهای خود بسازند. از آنجایی که کودکان ویژگی‌های جسمی، روحی و شخصیتی منحصر به خود را دارند، فرایند مشارکت آنان نیز متناسب با جایگاهشان در جامعه تعریف می‌شود. بر این مبنا، هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب پروژه‌های اجرایی مشارکت کودکان در فرایند طراحی فضاهای شهری در جهان و ایران بوده است، تا از این طریق بتوان اصولی عملی برای تنظیم فرایند مشارکت همکارانه کودکان در جامعه ایران پیشنهاد داد. روش پژوهش به کار گرفته شده در این مقاله توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و مرور نتایج تجارب عملی، رویکرد و فرایند مشارکت کودکان در طراحی فضاهای شهری در ایران و جهان ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد برای برنامه‌ریزی فرایند مشارکت کودکان، اکتفا به مبانی نظری و اصول تئوری پشتیبان کافی نیست. ضروری است با بهره‌گیری از راهکارهای اجرایی تجارب در جوامع مختلف، عوامل مؤثر در موفقیت یا شکست مشارکت همکارانه کودکان را شناسایی کرد و برای تحقق یک پروژه شهرسازی مشارکتی کودکان در فرایند طراحی فضاهای شهری ایران به کار برد.

 

ادامه مطلب
فصلنامه مطالعات مدیریت شهری شماره 3

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۶

تجدید حیات شهری با رویکرد فرهنگی | ریحانه آقاملایی

مقوله تجدید حیات امری است که در دوران پسامدرن به ‌شدت مورد توجه قرار گرفته است. بررسی کنشگرهای گوناگون تجدید حیات، نظیر اقتصاد، فرهنگ، مسکن و غیره موضوع بسیاری از پژوهش‌های صورت گرفته در این حوزه است. تجدید حیات مبتنی‌بر فرهنگ که یکی از رایج‌ترین رویکردهای تجدید حیات در جوامع امروزی است، طیف وسیعی از اقدامات و فعالیت‌ها را در برمی‌گیرد. ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به مقوله پاتوق‌های فرهنگی اشاره کرد که موضوع واکاوی این گزارش است. بسیاری از مکان‌های با هویت تاریخی‌فرهنگی که به دلایل گوناگون دچار کم‌توجهی و فرسودگی شده‌اند، می‌توانند مخاطب این‌گونه از تجدید حیات قرار گیرند.

 

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۷

زندگی روزانه در خیابان‌ | مریم چرخچیان

تجربه فضا در خلال زندگی روزمره بر پایه ویژگی‌های آن مقوله‌ای است که منجر به نحوه شناخت و ارزیابی کاربران در فضا می‌شود. به منظور بررسی این تجربه در فضای خیابان و شناخت ویژگی‌های مشترک بین خیابان‌های مطلوب که آن‌ها را برای کاربران جذاب و مطلوب می‌سازد خیابان آزادی حد فاصل میدان انقلاب تا اکباتان به ‌عنوان فضایی که علی‌رغم اهمیت کالبدی و موقعیت آن فاقد کیفیت لازم برای حضور پیاده است و خیابان‌های خیام در قزوین و خیابان مطهری در رشت که بر پایه مصاحبه با شهروندان در تحقیقات قبلی از جذابیت لازم جهت حضور در مکان برخوردار هستند، انتخاب شده‌اند. هدف این تحقیق مقایسه بین دو فضای اخیر و محور آزادی است تا بتوان به این پرسش پاسخ داد که تفاوت کیفی این فضاها مربوط به کدام یک از متغیرهای تحقیق است. متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق مبتنی‌بر سه مؤلفه مطالعه «فینشتین» بر عدالت در فضا شامل تنوع، برابری و دموکراسی و مؤلفه‌های مطالعه «لینچ» درباره عوامل مطلوبیت فضای شهری شامل دوام، معنا، تناسب، دسترسی، اختیار، عدالت و کارایی هستند. نتایج حاکی از آن است که آنچه توانسته خیابان‌های مطهری و خیام را به فضاهایی مطلوب مبدل سازد، عامل دوام و کارایی فضاست که زمینه‌ساز حمایت فضا از زندگی روزمره افراد است.

ادامه مطلب
نشریه علمی پژوهشی باغ نظر شماره 39 خرداد 1395

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 5 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا