تأليفاتمجلاتمجله علمی منظرمقالات

مجله علمی منظر شماره ۳۸ بهار ۱۳۹۶

 مجله علمی منظر شماره ۳۸ بهار ۱۳۹۶

فهرست مقالات در   نشریه علمی منظر شماره ۳۸

۱- آیه‌های دوا و شفا | سید امیر منصوری
 
۲-اهمیت آب و عناصر آبی در باغ ایرانی | حسین سلطان‌زاده؛ علیرضا سلطان‌زاده
 
۳- مفهوم شفابخشی در ایران | مریم زاهدی؛ سید امیر منصوری؛ محمدمهدی سنماری؛ محمد مهدی ضرابی
 
۴- منظر شفابخش | اناهیتا مدرک
 
۵- منظر محوطه‌ بیمارستان: تداوم درمان | سارا گلستانی؛ آرش زاهدان
 
۶- باغ‌های درمانی | زهرا پورسلیمان امیری؛ پویان رشتی محمد
 
۷- پنجره‌ای رو به بهبودی | علی شرقی
 
 
 

چکیده مقاله ۱ نشریه مجله علمی منظر شماره ۳۸

آیه‌های دوا و شفا | سید امیر منصوری

در غرب پیش از رنسانس، تنها باغ‌های مثمر با گیاهان دارویی و اغلب در جوار صومعه‌ها برپا می‌شدند. رهبانیت و دوری از مظاهر جذاب دنیا که شعار مسیحیت قرون وسطی بود، مانع از آن بود تا باغ به عنوان یک محصول فرهنگی و ذهنی در آن سرزمین به حساب آید. در این تفکر، زمین و هرچه در آن بود، رقیبی برای فهم حقیقت و ماوراء طبیعت بود. پرهیز از طبیعت موجب شد باغ برای گروه گیاهان دارویی پدید آید. در نتیجه باغ از یک سو محصول و از سوی دیگر موجد گیاهان دارویی بود. سازندگان باغ، که از طرح‌های هندسی برای تقسیم‌بندی عرصه آن استفاده می‌کردند تا کرت‌های بیشتر و مناسب‌تری برای کشت به دست آورند، درصدد برنیامدند تا به نظم باغ‌های خود بعد جدیدی اضافه کنند. از این‌رو موضوع قابل بررسی در این باغ‌ها به انواع گیاهان، خواص و روش‌های کشت آنها محدود می‌شد.  
 
 
 

چکیده مقاله ۲ مجله علمی منظر شماره ۳۸

اهمیت آب و عناصر آبی در باغ ایرانی | حسین سلطان‌زاده؛ علیرضا سلطان‌زاده

موضوع این پژوهش بررسی نقش آب در شکل‌گیری عناصر معماری، به ویژه فضاهای مرتبط با آب در باغ‌ها است. هدف این تحقیق از یک‌سو طبقه‌بندی و تعریف انواع عناصر و فضاهای مرتبط با آب و به ویژه حوض در باغ‌ها و از سوی دیگر بررسی اشکال مختلف ‌آنها است. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی است، داده‌ها نخست طبقه‌بندی و مقایسه و سپس تحلیل شده‌اند. مبانی نظری تحقیق بر این نکته استوار است که از یک‌سو پدیده‌های محیطی و اقلیمی و از سوی دیگر ویژگی‌های کارکردی باغ‌ها و مفاهیم فرهنگی آب، نقش مهمی در چگونگی شکل‌گیری عناصر آبی و به ویژه حوض‌ها داشته است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد آب نقش اصلی در شکل‌گیری باغ در نواحی گرم و خشک داشته است و حوض مهم‌ترین عنصر آبی است که به شکل‌های بسیار متنوعی در طراحی و ساخت باغ‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است. مفاهیم فرهنگی آب در جهان اسلام و به ویژه در ایران نیز در چگونگی شکل‌گیری کالبدی و موقعیت بعضی از حوض‌ها نقش داشته است. به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین و مقدس‌ترین نقش‌های عناصر آبی مربوط به حوض بوده ولی از دوره قاجار نوعی سنت‌شکنی در این زمینه آغاز شده است. از این دوره در بسیاری از موارد جنبه‌های تزئینی و فانتزی آب بر جنبه‌های نمادین آن فزونی گرفته است.
 
 

چکیده مقاله ۳ مجله علمی منظر شماره ۳۸

مفهوم شفابخشی در ایران | مریم زاهدی؛ سید امیر منصوری؛ محمدمهدی سنماری؛ محمد مهدی ضرابی

منظر شفابخش به عنوان یکی از موضوعات حوزه معماری منظر مطرح است. مطالعات انجام‌‌شده در غرب نشان از رویکردهای خاص نظریه‌پردازان غربی در خصوص منظر بیمارستانی، منظر شفابخش و نگرش‌های نوین درباره به کارگیری طبیعت و عناصر آن در ساخت منظر بیمارستانی و درمانی دارد. اما نگاهی به فضاهای امروز درمانی در ایران گویای تفاوت اساسی در نگرش مردم و فرهنگ عمومی نسبت به فضای بیمارستان است؛ چنانچه این تفاوت فرهنگی و نگرشی، منظری متفاوت از بیمارستان‌های غربی را نشان می‌دهد.به‌طوری‌که در این پژوهش مفاهیم بازخوانی‌شده در محوطه بیمارستان مورد مطالعه نشان از وجود مفاهیم نوینی دارد که به هیچ وجه در بیمارستان‌های غربی دیده نمی‌شود؛ مفاهیمی مانند روابط همراهان بیمار و ملاقات‌کنندگان در بیمارستان که مطابق فرهنگ ایرانی است. همچنین مفاهیمی همچون سکونت و حکمت که ناشی از نگاه خاص ایرانیان به مفهوم بیمارستان است. این پژوهش از طریق مطالعه کتابخانه‌ای درخصوص تاریخ بیمارستان و طب در ایران و غرب، با برداشت‌های محلی و مصاحبه به شکل پرسش‌نامه در محوطه بیمارستان امام خمینی تهران به اهمیت و رابطه مستقیم مناظر شفابخش در محیط‌های بیمارستانی با ویژگی‌های فرهنگی و بومی هر سرزمین و بازخوانی تفاوت اساسی مفهوم شفا در ایران و غرب به شکل اجمالی پرداخته است.
 
دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)

ادامه مطلب
سرگذشت اقتباس علوم و فنون جدید

چکیده مقاله ۴ مجله علمی منظر شماره ۳۸

منظر شفابخش | اناهیتا مدرک

در دنیای مدرن که اکثر فضاهای درمانی تنها به تکنولوژی و پیشرفتِ متدهای پزشکی متکی است، طبیعت و نقش آن به عنوان عاملی مؤثر بر درمان و سلامتی انسان کمتر مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه محوطه بیمارستان‌ها به فضاهایی خشک و بی‌روح تبدیل شده است. پروژه بیمارستان فیونا استنلی در غرب استرالیا، یکی از نمونه‌های موفق در طراحی منظر با رویکرد شفابخش در استرالیا به شمار می‌آید. این مقاله درصدد معرفی تحلیلی و تبیین رویکردهای حاکم بر طراحی یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین پروژه‌های استرالیا است. برای تهیه آن به منابع مختلف ازجمله مقالات درزمینه طراحی فضاهای درمانی و شفابخش، استناد شده است.

 

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۵ مجله علمی منظر شماره ۳۸

منظر محوطه‌ بیمارستان: تداوم درمان | سارا گلستانی؛ آرش زاهدان

رویکردهای نوین در حل مسائل و مشکلات موجود در بخش درمان، سبب ورود سایر علوم مکمل به خصوص معماری منظر به این بخش شده‌ است. امروزه در اغلب کشورهای پیشرفته، محوطه‌های بیمارستانی به عنوان بخشی از فرایند درمان مورد توجه ویژه قرار گرفته‌اند و دیگر مانند گذشته تنها به عنوان فضای منفی باقی‌مانده در میان ساختمان‌ها نیستند. با تزریق نقش درمانی به محوطه‌ها، مجموعه ساختمان‌ها و محوطه بیمارستان‌ها به عنوان فضاهایی مکمل در جهت تأمین اهداف درمانی بیمارستان ایفای نقش می‌کنند.

 

ادامه مطلب
فصلنامه علمی پژوهشی معماری و شهرسازی صفه شماره 29 (2)

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۶

باغ‌های درمانی | زهرا پورسلیمان امیری؛ پویان رشتی محمد

«کلر کوپرمارکوس» (Clare Cooper Marcos) در کتاب مناظر درمانی، رویکرد مبتنی‌بر شواهد به طراحی باغ‌های شفابخش و فضاهای بازِ احیاگر، ویژگی‌هایی برای مراکز درمانی با رویکرد طراحی مبتنی‌بر شواهد و در ارتباط با محیط‌های طبیعی برمی‌شمرد. این ویژگی‌ها شامل اهمیت دادن به سالمندان، کودکان، بیماران ناتوان ذهنی و جانبازان و آسیب‌دیدگان جنگی، اهمیت طراحی مشارکتی، مهیا کردن تجهیزات رفاهی در باغ‌سازی و محوطه‌سازی، اهمیت باغ‌ها در حل مشکلات اجتماعی همچون طلاق و بی‌خانمانی، لزوم توجه به توان‌بخشی بیماران، در نظرگرفتن تفاوت‌ها و مزیت‌های منظر نرم و استفاده کاربردی از انواع منظر نرم و سخت، جنبه عمومی بودن و چندمنظورگی باغ‌های شفابخش، و در نهایت امکان انجام عمل باغبانی به عنوان یک درمان است. بر این اساس در مقاله حاضر با رویکردی توصیفی-تحلیلی پس از ارائه تاریخچه‌ای از باغ‌های شفابخش و مناظر درمانی به ارائه نمونه‌هایی از منابع مشابه و تشریح نظریات کوپرمارکوس در زمینه باغ‌های درمانی پرداخته شده است؛ با توجه به اینکه کتاب مناظر درمانی یکی از جامع‌ترین و معتبرترین راهنماها برای طراحی باغ‌های شفابخش و فضاهای باز در زمینه مراکز درمانی است، نتایج این نوشتار منبعی پراهمیت برای معماران منظر و برنامه‌ریزان،‌ مدیران و سرمایه‌گذاران حوزه درمان جهت دستیابی به ویژگی‌های کیفی در طراحی و ساخت مراکز درمانی محسوب می‌شود.

 

ادامه مطلب
نشریه هنرهای زیبا-معماری و شهرسازی شماره 45

دریافت کامل مقاله                       دریافت کامل مقاله (Englidh)


چکیده مقاله ۷

پنجره‌ای رو به بهبودی | علی شرقی

در یک بیمارستان حومه پنسیلوانیا، بین سال‌های۱۹۷۲ تا ۱۹۸۱ میلادی ، شرایط محیط بستری بیماران، بعد از عمل جراحی کیسه صفرا مورد بررسی قرار گرفت، تا احتمال تأثیر منظر طبیعی آن ‌سوی پنجره اتاق بستری بر بهبودی بیمار مشخص شود. نتیجه پژوهش نشان داد زمان بستری ۲۳ بیماری که بعد از جراحی در اتاقی با پنجره رو به منظر طبیعی بستری ‌شده بودند، کوتاه‌تر بود و پرستاران نسبت به آه و ناله آنها در طول مدت بستری کمتر گزارش داده بودند. همچنین استفاده از مسکن قوی برای تسکین درد این بیماران کمتر از ۲۳ بیمارِ بستری‌شده در اتاق‌های مشابه اما با پنجره رو به ساختمان آجری، بوده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 3 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا