تأليفاتمجلاتمجله علمی منظرمقالات

مجله علمی منظر شماره ۱۳ بهار ۱۳۹۰ (۱)

 مجله علمی منظر شماره ۱۳ بهار ۱۳۹۰

فهرست مقالات در   نشریه علمی منظر شماره ۱۳ (بخش۱)

۱- سخن سردبیر؛ منظر ایرانی | سید امیر منصوری
 
۲- باغ ایرانی، زبان مشترک منظر در ایران و هند | مجتبی انصاری
 
۳- توسعه اقتصادی شهر با رویکرد منظر | سینا رزاقی‌اصل
 
۴- منظر شهری در نگاه استراتژیک | سمانه یاراحمدی
 
۵- ‌ مکان و حس مکان | صمد نگین‌تاجی
 
۶- ‌سمبولیسم و طراحی منظر | علی‌اکبر تقوایی؛ هدا کاملى
 
۷- منظر اشتراکی؛ نسبت زیبایی‌شناسی با اکولوژی | پدیده عادلوند؛ رضا قشقایی
 
۸- مدال طلای IFLA 2009 برای برنارد لاسوس | آیدا آل‌هاشمی؛ سعاد صریحی
 
۹- برنارد لاسوس؛ تجربه‌ها و دغدغه‌ها درطراحى منظر | مریم‌السادات منصوری
 
۱۰- برنارد لاسوس، از نگاه استادان منظر | محمد آتشین‌بار
 
۱۱- مصاحبة اختصاصى مجلة منظر با پروفسور برنارد لاسوس، برندة جایزة معمار منظر برتر جهان در چهار سال منتهى به ۲۰۱۰ | مریم‌السادات منصوری؛ محمد آتشیین‌بار
 
۱۲- طرح دانشجویان ایرانی، برندة رتبة سوم کنفرانس بین‌المللی IFHP نقد دومین مسابقه معماری داخلی
 

چکیده مقاله ۱ نشریه مجله علمی منظر شماره ۱۳

سخن سردبیر؛ منظر ایرانی | سید امیر منصوری

برنارد لاسوس اولین سؤال در اولین جلسه کلاس «برناردلاسوس»، پرسش از نخستین تجربة درک طبیعت بود؛ اول بار، چگونه و کدام جلوه از طبیعت را شناختید؟ دورۀ “DEA باغ، منظر، قلمرو” در دانشکده معماری لاویلت پاریس، ۱۹۹۲. لاسوس با ارجاع به درون، برای یافتن تجربة طبیعت درصدد بیان کشف خود بود. در طول تاریخ، طبیعت چه مفهومی برای انسان داشته است؟ به موازات تغییر شرایط و نیازهای آدمی، فهم و انتظار او از طبیعت نیز دگرگون می‌شد؛ تا امروز که “منظر” به عنوان یک دانش و یک هنر شناخته می‌شود. این نظریه که منظر پدیده‌ای عینی‌ـ ذهنی است، اگر چه توسط «اگوستین برک» تئوریزه و تدوین شد، اما کشف آن به دست لاسوس صورت گرفت. منظر، به مثابه پدیده‌ای، سیال که میان”طبیعت و فهم ما از طبیعت” در تحول است، از سوال روز اول لاسوس پیدا شده بود. متفکران زیادی قبل از لاسوس درباره منظر نوشته بودند. اما الگوی حاکم (پارادایم) بر همه نظریه‌ها، منظر را “چیز مطلوبی” می‌شناخت که ربطی به “طبیعت” دارد و برای زندگی انسان “مفید” است.

 

چکیده مقاله ۲ مجله علمی منظر شماره ۱۳

 باغ ایرانی، زبان مشترک منظر در ایران و هند | مجتبی انصاری

باغ ایرانی به عنوان یکی از مهم‌ترین سبک‌های باغسازی و معماری منظر در جهان شناخته شده است. باغ‌های ایرانی در هند نشانگر بکارگیری شیوه استقرار سریع حکام گورکانی هند (بابر، همایون، اکبرشاه، جهانگیر، شاه جهان و…) بر هند است؛ همان شیوه‌ای که توسط تیمور و اعقاب او در سمرقند و هرات به عنوان الگوی تغییر روش زندگی از چادرنشینی به تشکیل دارالسلطنه و استقرار در پایتخت بکار گرفته شد. تفاوت‌هایی که در اقلیم و آب و هوای هند با ایران وجود داشت، سبب شد که دوگونه‌ از باغسازی ایرانی‌ـ باغ‌مقبره و باغ‌آب (طبق تعریف نویسنده)ـ بیشتر مورد انتخاب قرار گیرد؛ این‌گونه از باغسازی در اکثر باغ‌های ایرانی ساخته شده در دوره گورکانیان بکار رفته است. این تحقیق مطالعه‌ای تطبیقی است که با روش تاریخی به بررسی عوامل مؤثر در شکل‌گیری باغ‌های ایرانی در هند، گونه‌شناسی این باغ‌ها، مقایسه آنها با باغ‌های ایران (ابعاد مشترک و تفاوت)، می‌پردازد و درصدد است نقش باغ ایرانی را به عنوان نشانه‌ای از اشتراکات فرهنگی کشورهای ایران و هند مطرح کند. در این راستا بررسی مشابهات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و زبان مشترک معماری دو کشور، در دورة گورکانیان و صفویان مورد نقد و تحلیل قرار خواهد گرفت.
 

چکیده مقاله ۳ مجله علمی منظر شماره ۱۳

 توسعه اقتصادی شهر با رویکرد منظر | سینا رزاقی‌اصل

امروزه ارتباط میان ارزش‌های اقتصادی و الگوهای طرح منظر شهری کامل، جزو یکی از مهم‌ترین اقدامات طراحان شهری، معماران منظر و از سویی مدیران شهری است و از آن روی که شهرهای واجد ارزش‌های کیفی منظر شهری، در شرایط بازار جهانی و جهانی‌سازی، جذب گردشگر، توسعه صنعت گردشگری و اختصاص سهم بیشتری از سرمایه و کالا را مدنظر قرار می‌دهد، امری ضروری قلمداد می‌شود. این نوشتار کوتاه سعی بر آن دارد تا با بررسی نقش اقتصاد در الگوهای جهانی شدن و تأثیرات آن بر پیکره و مناظر شهری، به ذکر نمونه‌ای منحصر بفرد و تاریخی از تبلور رونق اقتصادی در منظر سرای مشیر شهر شیراز بپردازد.
روش اصلی تحقیق، کیفی بوده و از شیوه‌های تحلیل محتوای کیفی متون و تحلیل نمونه موردی بهره می‌برد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که سرای مشیر شهر شیراز به عنوان الگویی کامل از تبلور ارزش‌های اقتصادی در منظر شهری، نمونه‌ای دیگر از ذوق و بلوغ استادکار معمار ایرانی در پردازش فضای مطلوب و انسانی را به بهترین وجهی عرضه می‌دارد.

ادامه مطلب
مجله علمی منظر شماره 33 زمستان 1394 (1)
 

چکیده مقاله ۴ مجله علمی منظر شماره ۱۳

منظر شهری در نگاه استراتژیک | سمانه یاراحمدی

با روند روبه رشد توسعه که در پی تحولات سریع اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جوامع اتفاق می‌افتد، دامنه گسترش کالبدی شهرها فراتر از اراضی پیرامونی رفته و به سکونتگاه‌های مجاور که به شکل روستاهایی خودکفا در طول تاریخ شکل گرفته است، می‌رسد. روستاهای مورد اشاره در ابتدا به عنوان سکونتگاه‌های حاشیه شهر، و با ادامه روند گسترش شهری به شکل محلاتی درون شهرها تغییر چهره می‌یابند. جماران، امام‌زاده قاسم، چیذر، ده ونک، اوین، درکه، فرحزاد، طرشت و بسیاری دیگر از محله‌ها که در محدوده کنونی شهر تهران قرار گرفته‌اند، در گذشته‌ای نه چندان دور روستاهایی بوده‌اند که در عین خودکفایی مناسبات بسیاری نیز با یکدیگر داشتند. پیچیدگی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی و ترافیکی در محله جماران که در گذشته به عنوان یک روستای کوهستانی در شمیران مطرح بوده است با تلفیق خصوصیات روستایی و شهری در ابعاد مختلف، موجب می‌شود که این مجتمع زیستی نه از خصوصیات کامل یک روستا برخوردار بوده و نه ویژگی‌های یک جامعه شهری را در خود داشته باشد. همچنین پیوند خوردن این محله با فرهنگ سیاسی- انقلابی ایران بر اهمیت شناخت صحیح این بافت جهت برنامه‌ریزی سنجیده‌تر برای آن می‌افزاید و موجب ناکافی و ناکارآمد شدن طرح‌های موضوعی و موضعی می‌شود. این نوشتار که به جستجوی راهبردهای ساماندهی منظر شهری روستا- شهر جماران در تهران می‌پردازد مشتمل بر چهار بخش است : بخش اول به کلیات تحقیق، بخش دوم به موقعیت و ویژگی‌های روستا- شهر جماران و بخش سوم سازمان فضایی محله جماران مورد تحلیل قرار می‌گیرد و در نهایت راهبردهای ساماندهی منظر شهری ارائه می‌شود.

 

ادامه مطلب
نشریه علمی پژوهشی مدیریت شهری و روستایی 39

دریافت کامل مقاله     


چکیده مقاله ۵ مجله علمی منظر شماره ۱۳

مکان و حس مکان | صمد نگین‌تاجی

حس مکان یعنی تجربه و درک خاص از یک قرارگاه ویژه که جهت‌گیری شخص را نسبت به یک مکان با احساسی از تفاوت، جهت‌یابی و درک فضایی مشخص می‌کند. در این مقاله حس مکان به عنوان یک پایگاه نظری در حوزه‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. از صاحب‌نظران در این زمینه می‌توان رلف (۱۹۷۶)، توان (۱۹۷۷، ۲۰۰۲)، استیل (۱۹۸۱)، شامای (۱۹۹۱) و آلتمن و لاو (۱۹۹۲) را در حوزه‌های مختلف برشمرد. از اهداف این نوشتار مشخص کردن چارچوب‌های این حوزه و کاربردی کردن آن در زمینه معماری و شهرسازی برای طراحان است. در راستای تحقق اهداف مذکور، این نوشتار به بررسی مفاهیم ارتباط انسان و مکان، پیوند انسان و مکان از نظرگاه‌های مختلف و در نهایت به حس مکان با رویکردی کالبدی که بیشتر در اختیار طراحان و قابل کنترل است، می‌پردازد. دستاورد اصلی این مقاله را می‌توان در ذکر این نکته دانست که از لحاظ کالبدی، محیطی که دارای کاراکتر مشخص و متمایز باشد، در آفرینش حس مکان موفق‌تر است.

 

دریافت کامل مقاله   


چکیده مقاله ۶

سمبولیسم و طراحی منظر | علی‌اکبر تقوایی؛ هدا کاملى

معماران برای ایجاد مفاهیم مورد نظر خود در فضا از راه‌های مختلف تصویرسازی مستقیم، بهره‌گیری از نماد، استعاره و بکارگیری ویژگی‌های حسی فضا استفاده می‌کنند. این نوشتار رویکردهای مختلف در طراحی باغ مفهومی بر اساس “شیوه انتقال مفهوم” را بررسی می‌کند. در نهایت مخاطب قرارگرفتن حواس کاربر برای درک مفهوم فضا و منظر باغ را به عنوان راهکار مناسب ارزیابی می‌کند. این روش می‌تواند به تنهایی و یا در کنار روش‌های دیگر انتقال معنی بکارگرفته شود.

ادامه مطلب
فصلنامه علمی-پژوهشی مطالعات شهر ایرانی شماره 9

 

دریافت کامل مقاله        


چکیده مقاله ۷

منظر اشتراکی؛ نسبت زیبایی‌شناسی با اکولوژی | پدیده عادلوند؛ رضا قشقایی

این مقاله گردآورى مباحثه اى از رابطة زیبایی شناسى و اکولوژى است که ارائه مدلى تأثیرگذار از زیبایی شناسى اکولوژیکى بر برنامه ریزى، طراحى و مدیریت منظر، از اهداف اصلى آن به شمار می رود. در همین راستا، ادراکات رایج و سؤالات بی پاسخ دربارة رابطة یادشده تشریح می شود که خود مشتمل است بر اهمیت زیبایی شناسى در چگونگى ادراک و تأثیرگذارى آن بر تغییرات منظر و راه هایى که زیبایی شناسى و اکولوژى به گونه هاى مکمل و یا متناقض بر منظر دلالت دارد. براى کمک به درک بهتر این موضوع، مدلى مفهومى از رابطه زیبایی شناسى و اکولوژى مطرح می شود.

 

دریافت کامل مقاله       


چکیده مقاله ۸

 

 

دریافت کامل مقاله      


دریافت کامل مقاله     


 

منبع: مجله علمی منظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 7 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا