آثار معماری ایرانآموزشیپروژه بر اساس ارائه به مسابقاتپروژه بر اساس موقعیت مکانیپروژه ها براساس وضعیتپیشنهاد رقابتجیرفتدفاتردفتر معماری آنشبنم خزلیکاربریمدرسهمسابقات معماری داخل کشورمعمارانمهراد حبیبی

مدرسه در جیرفت | on studio

 مدرسه در جیرفت
معمار: استودیو آن ( مهراد حبیبی ، شبنم خزلی)

موقعیت: ایران،کرمان ،جیرفت ، دهنو
وضعیت: پیشنهاد رقابت
مساحت: ۸۰۰ متر مربع
کاربری: آموزشی
تاریخ طراحی: ۱۳۹۵
برگزارکننده: نشریه هنر معماری
جوایز: طرح برگزیده چهارم در دور دوم داوری


 مدرسه در جیرفت
مدرسه در جیرفت

مشخصات پروژه مدرسه در جیرفت

در طی نیم قرن گذشته نیازهای بی سابقه ای برای توسعه آموزش در جامعه ایران به وجود آمده است، در نتیجه تعداد زیادی مدرسه ساخته شدند، اما در ساختن این مدارس استانداردهای فنی ، ملاحضات محیطی و هویت معماری کمتر مشاهده می شد؛ مهم تر از همه، فضای درون این مدارس نقش موثر و حمایت کننده ای در آموزش دانش آموزان ندارد و این بحران هویت بیشتر در مناطق روستایی و محروم دیده می شود. امروزه محتوای آموزشی پیشرفت چشمگیری داشته است، بنابراین با توسعه محتوای آموزشی الگوی فیزیکی و معماری مدارس نیز باید تغییر پیدا کند. از این رو ما سعی کردیم فضایی با توجه به نیازهای آموزشی کودکان، ویژگی های اقلیمی، معماری تاریخی و بومی جیرفت و محدودیت های بودجه، خلق کنیم.

شرایط اقلیمی و طراحی

در واقع هدف ما بازگرداندن روح معماری بومی به این مدرسه بود، کلاس های درس در اطراف ۳ حیاط مرکزی شکل گرفتند و فضاهای باز، نیمه باز و محصور بین این سه حیاط قرار گرفتند ، علاوه بر ترکیب فرمی با توجه به شرایط اقلیمی، ایوان هایی حیاط ها را احاطه کرده اند تا سایه های بیشتری ایجاد شود.طراحی کلاس های درس چنین است که فضای آزاد بین آنها محل مناسبی برای استراحت کردن و گپ زدن دانش آموزان با هم است و مهم تر از آن اجازه می دهد تا در آینده کلاس ها را گسترش دهیم. وقتی دانش آموزان به ورودی مدرسه میرسند از چند پله پایین می روند و به حیاط اول می آیند جایی که ضلع شرقی و غربیش با ایوان ها پوشیده شده است، از حیاط اول، آن ها به دو حیاط دیگر در تراز ارتفاعی پایین تری وارد می شوند و به کلاس های درس میروند. حیاط های مرکزی این مدرسه دسترسی ها و روابط فضایی را تعریف می کنند و همچنین مکان مناسبی برای بازی کردن کودکان با هم است.

بین این دو حیاط دیگر فضاهای اداری قرا گرفته اند و مسئولین مدرسه می توانند از آن جا به کلاس ها نظارت داشته باشند ،همچنین این ناحیه با ایوان ها پوشیده شده است و از هر نقطه ای دسترسی آسان دارد. برای کلاس ها بادگیرهایی طراحی شده اند تا هوا تهویه شود. کاشت درختان بومی در حیاط ها و در ضلع جنوبی زمین مدرسه ، برای ایجاد سایه و تازه کردن هوا پیش بینی شده است.

ایده های اصلی طراحی

  • پرهیز از فرم های پیچیده و استفاده از فرم های ساده با توجه به معماری بومی
  • قرارگیری مجموعه در سطح پایین تر از سطح زمین برای استفاده از ظرفیت حرارتی خاک
  • احاطه شدن حیاط ها با ایوان ها جهت گردش هوا و سایه اندازی
  • نورگیری کلاسها از ضلع شمالی
  • بادگیر جهت کوران وتهویه هوا
  • بکارگیری مصالح بومی با توجه به فاکتورهای ظرفیت حرارتی و عایق بودن
  • بکارگیری رنگ در فضاهای مختلف جهت خوانایی و سرزندگی

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن