تأليفاتکتابمعرفی کتاب

چالش های آموزش معماری

انتشار کتاب چالش های آموزش معماری

تألیف: یوسف گرجی مهلبانی ، عضو هیأت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
و سحر محمدی، فرزاد بهمنش، ملیحه جاویدمهر، احمدعلی ایرجی، احمد نصیری
ناشر: انتشارات طحان
تاریخ انتشار: شهریور ۱۳۹۷
شمارگان: ۱۰۰ نسخه
تعداد صفحات: ۲۶۸
قیمت: ۴۵/۰۰۰ تومان


 

 

مقدمـه کتــاب چالش های آموزش معماری

چالش های آموزش معماری عنوان کتابی است که حوزه آموزش آکادمیک معماری در ایران را مورد ارزیابی قرار می دهد. این کتاب در پنچ فصل جداگانه و از پنج زاویه نگاه متفاوت به تحلیل چالش های پیش‌روی این حوزه می‌پردازد و پیشنهاداتی نیز در انتهای هر فصل برای ارتقای کیفیت آموزش معماری در دانشگاه های کشور ارائه می گردد. «بررسی میزان تطابق سرفصل‌های آموزشی رشته مهندسی معماری در دانشگاه‌های ایران با نظریات مختلف طراحی»، «ارزیابی تأثیر اقتصاد و برنامه ریزی در آموزش معماری کشور»، «آسیب‌شناسی روش‌های آموزش طراحی معماری در ایران»، «راهبردها و راهکارهای به کار گرفته شده برای سنتی کردن شیوه آموزش معماری در ایران» و نیز «یافتن جایگاه سناریوهای مفهومی در فرآیند خلق طرح مایه و آموزش معماری در دانشگاه های کشور»، مهم ترین موضوعاتی است که به عنوان پژوهش هایی مجزا و به ترتیب در هر یک از فصل های کتاب به آن ها پرداخته می‌شود.

ادامه مطلب
مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری 20

فصل اول چالش های آموزش معماری

فصل نخست در پی شناسایی روش‌ها و نظریات مختلف در حوزه طراحی معماری در سطح جهانی و نیز تطبیق این نظریات با برنامه آموزشی رشته معماری است. این فصل به دنبال پاسخ این پرسش است که دروس در نظر گرفته شده به منظور آموزش در دانشکده‌های معماری ایران تا چه میزان مباحث مختلف طراحی را شامل می‌شوند؟ و نیز در دوره کارشناسی معماری در ایران چه نوع روش‌های طراحی و تکنیک‌های تبدیل تفکر معماری به فرم معماری آموزش داده می‌شوند؟

فصل دوم چالش های آموزش معماری

فصل دوم این پیش فرض را دارد که برنامه‌ریزی و اقتصاد در حوزه آموزش می‌تواند اهمیّت بسیار زیادی در ترسیم چشم‌انداز آموزش در رشته‌های مختلف و همینطور معماری داشته باشد. بنابراین در این فصل تلاش می‌شود با بررسی آمارها و داده‌های رسمی کشور از منابعی مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مرکز آمار ایران به بررسی شرایط آموزش معماری در مقاطع مختلف پرداخته شود و آسیب‌های احتمالی موجود در این حوزه بررسی شود و در پایان پیشنهادات و راهکارهای احتمالی در این حوزه ارائه شود.

فصل سوم

در فصل سوم به آسیب‌شناسی روش‌های آموزش طراحی در رشته معماری کشور با به‌کارگیری الگوی CIPP به دلیل توانایی آن در ارزیابی چهار بعد فراگیر زمینه، درونداد، فرآیند و محصول، پرداخته ‌شده است. همچنین با ایجاد نوآوری در بخش دوم از الگوی CIPP، از تکنیک‌ تحلیل سلسله‌مراتبی فازی برای تعیین اهمیّت معیارهای شناسایی‌شده و تاپسیس رتبه‌بندی روش‌های آموزش مناسب رشته معماری استفاده ‌شده است.

ادامه مطلب
فصلنامه مطالعات ساختار و کارکرد شهری شماره 15

فصل چهارم

فصل چهارم امّا فارغ از شیوه های آکادمیک آموزش معماری، به این موضوع می پردازد که نحوه آموزش معماری در ایران پس از انقلاب، تا چه حد به نحوه آموزش سنتی معماری نزدیک شده و شیوه استاد و شاگردی به چه میزان به آتلیه های معماری نفوذ داده شده است. این فصل در پی آن است که با گردآوری یافته های علمی کشور در زمینه آموزش سنتی معماری ایران، به این سؤال پاسخ گوید که چه راهبردهای کلانی در زمینه سنتی شدن آموزش معماری ایران در مطالعات معماری کشور وجود دارد و چه راهکارهای عملیاتی در این مطالعات، برای نیل به اهداف راهبردی، طراحی شده است؟

فصل پنجم

موضوع مورد بحث در فصل پنجم، اهمیت سناریو های مفهومی در طرح‌مایه و روند آموزش معماری است. در این فصل، تمرکز بر اهمیت جایگاه سناریو های مفهومی در برقراری ارتباط بین طرح مایه و طرح نهایی معماری از طریق جمع‌آوری منابع معتبر در این زمینه است. لذا ابتدا نظریات صاحب نظران در این حوزه مطرح شده است. سپس با روش تحلیلی و با کمک دسته‌بندی موضوع پیرامون پنج محور اصلی، به بررسی دیدگاه ها و نیز موانع پیش‌روی مبحث طرح مایه پرداخته شده است.

ادامه مطلب
مجله علمی منظر شماره 24 پاییز 1392 (1)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 1 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا