آثار معماری ایرانپروژه بر اساس موقعیت مکانیپروژه ها براساس وضعیتتبریزتکمیل شدهدفاتردفتر معماری فرایند بنیانفروشگاهکاربریمراکز تجاری

فروشگاه مانتو یوتاب | دفتر معماری فرایند بنیان

فروشگاه مانتو یوتاب
معمار: دفتر معماری فرایند بنیان

موقعیت : ایران، تبریز
وضعیت : 
ساخته شده
مساحت : ۶۰ متر مربع
تاریخ ساخت : ۱۳۹۱
کاربری : تجاری
تیم طراحی: جعفر بزاز، آرش پوراسماعیل، کمال یوسف‌پور
کارفرما: جعفر یوسف‌پور
مدل‌سازی سه‌بعدی: هاله عارفی


فروشگاه مانتو یوتاب 
فروشگاه مانتو یوتاب

درباره پروژه  فروشگاه مانتو یوتاب 

در شروع طراحی فروشگاه مانتو یوتاب، روی این مساله بحث کردیم که اصلی‌ترین هدف در طراحی یک فروشگاه چه چیزی می‌تواند باشد. در گونه‌شناسی معماری، فروشگاه جزو فضاهای نمایشگاهی محسوب می‌شود و مهم‌ترین اتفاقاتی که در یک فروشگاه، به عنوان فضایی برای نمایش و عرضه اجناس و کالاها، رخ می‌دهد، دیده‌شدن، دیدن، انتخاب و نهایتا خرید است. ما بحث دیده‌شدن و دیدن را در دو مقیاس، در طراحی این فروشگاه لحاظ کردیم: یکی در مقیاس فضای داخلی و در چیدمان کلی؛ اینکه چگونه حداکثر استفاده از فضا را برای نمایش بهینه مانتوها داشته باشیم و دیگری، با توجه به مجاورت فروشگاه با یکی از خیابان‌های اصلی شهر، در مقیاس شهری و در ویترین فروشگاه؛ اینکه چه چیزی از این طرح، از خیابان قابل رویت است.

خواسته کارفرما

معمولا خواسته صاحبان فروشگاه‌ها این است که محصولات خود را به بهترین وجه و در بیشترین سطح ممکن به معرض نمایش بگذارند. در نتیجه، ما از همان ابتدا، از خواسته کارفرما، مبنی بر استفاده مفید و حداکثری از فضای فروشگاه برای نمایش مانتوها، به عنوان یک محدودیت ویژه و در واقع، منبع ایده اصلی پروژه استفاده کردیم.

ادامه مطلب
هزینه‌های استان را به کرج تحمیل نکنید

چیدمان فروشگاه 

چیدمان رایجی که معمولا در یک فروشگاه مانتو برای نمایش و عرضه مانتوها اتفاق می‌افتد، بدین صورت است که یک سری رگال (المان فلزی برای آویز مانتوها) را در دیوارها نصب می‌کنند و تعدادی دیگر را در فضای میانی قرار می‌دهند. در ابتدا، ما به این فکر کردیم که چگونه می‌توان این چیدمان به ظاهر مزاحم را به یک فرصت طراحی تبدیل کرد و در نهایت، با الهام از استراتژی جاودانه فرانک لوید رایت در ساختمان اداری جانسون، به این نتیجه رسیدیم که رگال‌ها به بخشی اساسی از ساختار فرم و پیکره‌بندی فضا تبدیل شوند. به این ترتیب بود که در فضای داخلی فروشگاه، رگال‌های میانی را به شکل چند ستون خاص، در قالب هندسه‌ای با فرم پایه «نیم‌قوس دوران‌یافته» طراحی کردیم و در رگال‌های دیواری نیز از نیم‌مدول همین فرم بهره گرفتیم. در ادامه، سایر عناصر فروشگاه، از قبیل ویترین، قفسه شلوار و روسری، اتاق‌های پرو، و میز و پیشخوان فروشنده نیز با همین هندسه غالب طراحی شد تا تمامی عناصر طرح در چارچوب یک کلیت زیبایی‌شناختی واحد قرار گیرند.

سازماندهی فضایی فروشگاه

سازماندهی فضای داخلی در این طرح به گونه‌ای است که مخاطب کاملا درگیر فضا می‌شود. به طور معمول، در فروشگاه‌هایی از این دست، عناصر نمایش‌دهنده (رگال‌ها) به صورت ردیفی چیده می‌شوند و مشتری در یک سری مسیرهای خطی، در داخل فروشگاه حرکت می‌کند. اما در این فروشگاه، با طراحی رگال‌ها به شکل ستون‌هایی آزاد و با امکان نمایش چهارطرفه، مشتری آزادی عمل بیشتری در حرکت و انتخاب می‌تواند داشته باشد. به عبارتی، سازماندهی خطی متداول چنین فروشگاه‌هایی به یک سازماندهی مرکزی و پویا در این فروشگاه تبدیل شده است که ضمن درگیر نمودن مخاطب با فضا، بیشترین امکان نمایش مانتوها را فراهم می‌کند.

ادامه مطلب
یادمان شهدا گمنام | دفتر فنی دانشگاه فردوسی مشهد

ویترین فروشگاه

حرکت و تغییر، بخشی از ماهیت ویترین فروشگاه است. هدف ما در طراحی ویترین، به عنوان تنها بخشی از فروشگاه که با شهر در ارتباط است، این بود که ویترین دارای یک ساختار پویا و متغیر در طول زمان باشد و بتواند مخاطب را به سمت خود جذب کند. بر این اساس، با بهره‌گیری از فرم پایه «نیم‌قوس دوران‌یافته»، عناصری با ساختار نیم‌استوانه‌ای برای قرار دادن مانکن‌ها طراحی شده که امکان چرخش دارند و می‌توانند در زمان‌های مختلف، ویترین‌ها و در نتیجه، نماهای متفاوتی را در فضای شهری به معرض نمایش بگذارند. همچنین مشتری می‌تواند با چرخاندن یک استوانه، مانتوی مورد نظر را از زاویه دلخواه خویش تماشا کند. از دیواره این استوانه‌ها نیز می‌توان به عنوان زمینه‌ای برای گرافیک محیطی استفاده کرد. البته برای تقویت شفافیت و تداوم بصری طرح، این استوانه‌ها یک در میان فاقد دیواره طراحی شده‌اند. با توجه به اینکه تراز فروشگاه پایین‌تر از تراز پیاده‌رو و خیابان اصلی است، جانمایی استوانه‌های طراحی‌شده برای قرار دادن مانکن‌ها، در دو تراز مختلف (متصل به کف و با فاصله از کف) صورت گرفته است تا مانکن‌ها، هم از تراز پیاده‌رو فروشگاه و هم از تراز پیاده‌رو و خیابان اصلی، به خوبی قابل مشاهده باشند.

ادامه مطلب
ساختمان مرکزی بانک سپه|هوشنگ سیحون

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − دو =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا