تکمیل شدهتهرانرستم وسکانیانمراکز مذهبیمیراث معماری ایرانی

کلیسای صلیب مقدس |رستم وسکانیان

کلیسای صلیب مقدس
معمار:
رستم وسکانیا

موقعیت:ایران،تهران،مجموعه ورزشی آرارات
تاریخ ساخت:۱۳۶۳-۱۳۶۵
کاربری:مذهبی
کارفرما:مجموعه فرهنگی ارامنه”آرارات”
مصالح مودر استفاده:بتن خالص
عکاس:فرید توکلی،پروانه شاهسواری


کلیسای صلیب مقدس
کلیسای صلیب مقدس

درباره پروژه کلیسای صلیب مقدس:

کلیسای صلیب مقدس جزء مهم ترین و زیباترین بناهای تهران به شمار می رود که توسط معمار مشهور ایرانی اَرمنی، رستم وسکانیان طراحی و اجرا شده است. این بنای زیبا عنوان کننده تاریخچه ای غنی از هنر و معماری ارامنه تهران بوده که با قدمت ۳۰ ساله خود به عنوان اولین بنای تمام بتنی ایران شناخته می شود. پروژه ای که جسارت و بینش مذهب مسیحیت ارامنه در پلان، نما و کالبد آن نقش بسته است. کلیسای صلیب مقدس بین سال های ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۶ (۱۹۸۵ تا ۱۹۸۷ میلادی) اجرا شده و از بناهای ارزنده و ماندگار شهر تهران به شمار می رود.

تعاریفی کوتاه از معماری کلیسایی صلیب مقدس:

صلیب مقدس کلیسای کوچک و زیبایی است که در ضلع جنوبی مجموعه آرارات تهران واقع شده است. سایت بنا پیش از اینکه به مکانی برای ساخت کلیسای مذهبی تبدیل شود، یک گورستان قدیمی مختص ارامنه بود. حتی قدمت برخی قبرهای موجود در محوطه کلیسا از خود مجموعه بیشتر است کلیسا در مرکز محوطه واقع شده و نمای زیبایی از یک بنای تمام بتنی را به نمایش می گذارد. ساخت کلیسای صلیب مقدس در سه مرحله بتن ریزی انجام شده و از هیچگونه متریال دیگری در ساخت آن به کار نرفته است. این سه مرحله بتن ریزی شامل پی و دیوار های اصلی، سقف و فرم صلیب های چهار طرف نما می باشد. قالب بتن هم چوبی بوده که با مشاهده دقت ساخت و یکپارچگی بنا، شاهکاری بزرگ در نوع خود به شمار می رود.

ادامه مطلب
تئاتر بزرگ آلبی

معماری:

قرینه سازی و حفظ تعادل در تمام نقاط کلیسا که بر اساس الگوی چلیپایی شکل گرفته کاملاً مشهود است. این مکان در پلان و نما قرینه بوده و الگوی مدولار صلیب به زیبایی در ماهیت داخلی و خارجی آن حفظ شده است. هسته مرکزی عبادتگاه با چهار صلیب عظیم احاطه شده که به عنوان حافظ عابد در نظر گرفته شده و از کانسپت های طراح به شمار می رود. اما در داخل بنا، عنصر صلیب به شیوه ای دیگر عرض اندام می کند. ایجاد چهار پنجره باریک عمودی در چهار ضلع سقف، و نفوذ نور از این چهار مدخل کوچک، یک صلیب کمرنگ نورانی را در سقف کلیسا ایجاد می کند. شاید این اقدام طراح از زیباترین ویژگی های معماری در استفاده از نور به عنوان یک کانسپت برای فضای مذهبی باشد. کاهش نفوذ نور طبیعی به داخل و قرار ندادن بازشو (پنجره) این کلیسا را به نمونه ای جالب، منحصربه فرد و زیبا نسبت به سایر کلیساهای دیگر ایران کرده است.

 

[images_grid type=”carousel” auto_slide=”yes” auto_duration=”7.5″ cols=”three” source=”media: 13979,13966,13968,13975,13957,13956,13976,13972,13962,13965,13967,13961,13959,13963,13978,13977,13969,13974,13971,13970″]

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × دو =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا