آثار معماری ایرانپروژه بر اساس موقعیت مکانیپروژه ها براساس وضعیتپیشنهاد رقابتتئاترجواد شعریکاربریکامران افشارنادریمراکز فرهنگیمشهدمعماران

طرح پیشنهادی پردیس تئاتر مشهد

طرح پیشنهادی پردیس تئاتر مشهد
معمار: کامران افشارنادری + جواد شعری

موقعیت: تهران ، مشهد
وضعیت: طرح مسابقه 
مساحت: ۸۰۰۰ مترمربع 
تاریخ: ۱۳۹۸
کارفرما: شهرداری مشهد
همکاران طراح :ملیحه ذبیحی، علی خدابخش، سهیل قدس نبوی، مرتضی فرهمند
جایزه: رتبه سوم مسابقه


طرح پیشنهادی پردیس تئاتر مشهد
طرح پیشنهادی پردیس تئاتر مشهد

درباره پروژه طرح پیشنهادی پردیس تئاتر مشهد

رای ایجاد اثری ماندگار که با محیط و جامعه خود ارتباط برقرار کند، فارغ از حل مسائل کاربردی و فنی که حداقل انتظار از یک پروژه است، می‌بایست به ریشه‌ها مراجعه کرد. در این پروژه خاص، اولین ریشه که مد نظر قرار گرفت، هویت شهر مشهد در مقیاسی ملی و فراتر از آن بود. قرن‌ها، مسافران و زواری که به مشهد سفر می‌کردند، هنگام دیدن گنبد و گل‌دسته حرم از دور، ادای احترام کرده و به یکدیگر می‌گفتند به مقصد رسیدیم. در واقع، سواد یا «سیلوهت» بارگاه رضوی یک نشانه بسیار مهم شهر است. با توجه به اینکه علم اعصاب اثبات کرده که تداعی معانی از طریق شباهت هندسی امکان‌پذیر است، ما نیز نهایت تلاش خود را کردیم تا در خط آسمان پروژه چنین مفهومی لحاظ شود.

مرجع دوم

مرجع دوم ما میل‌های تاریخی راهنما بودند که در نواحی شمالی ایران و به ویژه، خراسان فراوان هستند. با توجه به کاربری و موقعیت مکانی پروژه، و از آنجا که این بخش از شهر مشهد فاقد نشان شهری معنی‌داری است، تصمیم گرفتیم به عنوان یک ارزش افزوده به برنامه، قسمتی از مجموعه را به صورت یک میل راهنما به ارتفاع ببریم. از آنجا که پروژه در قعر پستی و بلندی‌های منطقه قرار گرفته است، وجود این المان عمودی به شاخص‌شدن پروژه کمک می‌کند.ریشه دیگر طرح ما، تئاتر و پیشینه آن در یونان قدیم است. تمامی تئاترهای مدرن امروزی متاثر از تیپولوژی تئاتر یونانی، با هندسه‌ای متشکل از دوایر متحدالمرکز و پلکانی هستند. جالب اینجاست که کلیه ترسیمات هندسی نقوش تزیینی و ساختمانی ایران دوره اسلامی نیز از ترسیم دایره آغاز می‌شوند. اساس طراحی مجموعه تئاتر شهر مشهد نیز چنین هندسه‌ای است که به ما امکان داد ساختمان را همانند تئاترهای یونانی، با توپوگرافی زمین منطبق کنیم. همچنین آمفی‌تئاتر فضای باز مجموعه ارزشی افزوده به برنامه است که بر انگیزه‌های طراحانه ما تاکید می‌کند.

ادامه مطلب
واحد مسکونی فرمانیه | شرکت طرح و ساخت طَرا

محل طراحی 

ایرانیان به مکانیت پروژه، به اندازه خود بنا اهمیت می‌داده‌اند. از این‌رو، در مکانی مانند تخت جمشید که زمین پروژه نفاست کافی را نداشت، طراحان با ایجاد سکویی بلند، مکانیت ابنیه را ارزش‌گذاری کرده‌اند. ما نیز در اینجا احساس نیاز کردیم که کف پروژه را بالا برده و مجموعه را بر محیط اطراف مسلط کنیم. همچنین عنصر آب در تمدن ایران و دیگر تمدن‌های کهن با مفاهیم آیینی و نمایشی قرابت دارد. از این‌رو، وجود استخری برگرفته از هندسه مجموعه، گذشته از اینکه با موضوع مسابقه مرتبط است، تلطیف‌کننده محیط خشک اطراف نیز خواهد بود. در ضمن، امکان این وجود خواهد داشت که با استفاده از فواره‌های پیشرفته و نورپردازی خاص، نمایش رقص آب به مجموعه جذابیت‌های مجموعه اضافه شود.

محل قرار گیری پروژه

محل قرارگیری مجموعه در زمین به گونه‌ای است که چند خاصیت به طور همزمان حاصل شود: ابنیه بر قسمت مرتفع زمین قرار گیرند، فضای باز محوطه به عنوان پیش‌درآمد مجموعه، در فاصله بین معابر دسترسی و ساختمان ها قرار گیرد، تئاتر از سر و صدای خیابان دور باشد، و مجموعه با پارک پشت سر خود ارتباط منسجمی برقرار کند.

[images_grid type=”carousel” auto_slide=”yes” auto_duration=”7.5″ cols=”three” source=”media: 12166,12156,12160,12164,12158,12175,12180,12178,12173,12171,12168″]

ادامه مطلب
مسکونی فلاح زاده

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × چهار =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا